Realisaties

Design Thinking Lab

Een keuzevak waarin studenten maatschappelijke problemen oplossen via de Design Thinking methodiek ⚡

Broeikas organiseerde van 2017-2021 het keuzevak Design Thinking Lab || Aalst Challenge Project. Samen met HOGENT, Odisee, KASK.

Algemeen dachten studenten na over de "Stad van de toekomst". Vanuit de SDG's kozen de teams lokale uitdagingen die ze wilden aangaan.

Multidisciplinaire studententeams (moeilijk woord voor studenten uit een mix van opleidingen) bogen zich over challenges van bewoners, ondernemers en organisaties. Via de design thinking methodiek werkten de teams originele oplossingen uit voor maatschappelijke uitdagingen. Er ontstonden tijdelijke stofwisselingen tussen de studenten, getalenteerde creatievelingen en experten. De design thinking methode leverde unieke leermomenten op. Een totaal andere manier van denken, dat uitzonderlijke troeven oplevert voor de arbeidsmarkt. Als resultaat van dit keuzevak kwamen er eigenzinnige voorstellen uit de bus. De burgerzin van de studenten werd aangewakkerd en sommigen ontdekten de ondernemingszin in zichzelf. 

Kortom: een uniek vak over de grenzen van opleidingen en zelfs hogescholen heen. Zij die er bij waren, high five!

“Beseffen dat het probleem waaraan je werkt echte mensen treft en dat de oplossingen die je aan het bedenken bent verandering zou kunnen brengen, ook al zou het op kleine schaal zijn, weten dat je zou kunnen helpen in de samenleving geeft een goed gevoel.”

— Student AJ '19-'20

“Ik vond het een heel interessant project wat ik eigenlijk al mijn medestudenten zou willen aanraden. Het was een erg duidelijke manier dat we aanleerden om een project te leiden wat tot nu toe nog erg ontbreekt in onze opleiding. ”

— Student AJ '20-'21