Nieuws

Keuzevak Design Thinking haalt de kranten

Ons keuzevak ‘Design Thinking Lab – Aalst Challenge Project’ haalt de kranten!
Benieuwd naar hun lovende woorden? Lees dan hieronder het volledige artikel.


‘Zjatlap en plasmobiel: studenten ontwerpen ideeën voor milieuvriendelijker carnaval’

AALST – Een duurzamer carnaval, het kan volgens de studenten van Hogeschool Gent, Odisee en LUCA. Onder leiding van ‘Broeikas’ ontwikkelden ze concepten die het volksfeest volgens hen op milieuvlak nog kunnen verbeteren.

Broeikas is een partnership tussen de stad Aalst en de hogescholen Gent en Odisee dat jongeren tussen 16 en 25 in de regio Aalst stimuleert om te ondernemen. In kader van het keuzevak ‘Design Thinking Lab – Aalst Challenge Project’ begeleidde Broeikas studenten van drie hogescholen, waaronder ook LUCA School of Arts uit Gent, bij het ontwikkelen van enkele concepten die interessant kunnen zijn voor carnaval.

“Zo werden onder meer de herbruikbare ‘zjatlap’ en de rijdende ‘plasmobiel’ leven in geblazen”, klinkt het bij Broeikas. “Een concept waarbij geen feesttijd wordt verspild bij een bezoek aan het kleinste kamertje. Feestvierders worden zo aangemoedigd om niet wild te plassen tijdens carnaval. Of om het in ’t Aalsters te verwoorden: Ge zetj nen echte carnavalist, as ge in de container pist.”

Weg met plastieken wegwerpbekers

De plasmobiel heeft volgens de studenten als voordeel dat de toiletten makkelijk inzetbaar en toegankelijk zijn, dat de stad minder opkuiswerk heeft, er geen kostbare feesttijd verloren gaat en toiletgebruik zelfs mogelijk wordt tijdens de stoet. Deze ‘uitvinding’ moest echter de duimen leggen voor de zjatlap van studenten Kobe Van Baekel, Simon Baeyens, Tineke Buys en Véronique Dellebeke die bij de pitchfinale de hoogste score haalde bij de jury. Een zjatlap is een herbruikbare beker die een ontwerp krijgt van een lokale kunstenaar en een waar collector’s item kan worden voor de carnavalisten. Het kan zo minstens voor een deel komaf maken met de vele plastieken wegwerpbekers.

“De studenten bedachten ook een concept voor duurzame praalwagens met behulp van 3D-printing”, klinkt het nog. “Daar bovenop werd ook een feestzone vol geopende cafés en logeermogelijkheden uitgewerkt om de folklore van cafeeken in cafeeken oit nieuw leven in te blazen.”

Zelf meedenken aan uitdagingen voor Aalst

Wie ook zin krijgt om mee te denken over Aalsterse challenges kan zich ook inschrijven. Van september tot december wordt het keuzevak opnieuw ingericht en kan je deelnemen. Zelfs als je geen student bent aan HoGent of Odisee, of al bent afgestudeerd, kan je dit keuzevak volgen.
Meer info op www.broeikas.be