Nieuws

Ondernemerslessen uit de praktijk

Lezing voor studenten met Kamal Kharmach

Op woensdag 3 mei mocht Broeikas Kamal Kharmach verwelkomen op het podium van CC De Werf. Niet minder dan 450 studenten van Odisee, HOGent en omstreken kwamen kijken naar de comedian & bedrijfseconoom. Natuurlijk konden we ook steeds rekenen op onze trouwe clan aan jonge Aalsterse ondernemers voor hun aanwezigheid.

Kamal trakteerde dit jonge publiek op een boeiende en ludieke lezing over de basics van bedrijfseconomie en de valkuilen van startende ondernemers.

Na enkele jaren bedrijven mee op te volgen, kent Kamal de pijnpunten van beginnende ondernemers namelijk als geen ander. Overgoten met een portie humor, werden de studenten getrakteerd op waardevolle ondernemerslessen.

Enkele hoogtepunten:

 • Zet in op je meest winstgevende product(en).
  Bijvoorbeeld: Een bakker draait verlies. Hij beslist om ook prei en charcuterie te verkopen om zo meer omzet te draaien.

  Fout: Je bent niets met meer omzet als je winst niet verhoogt.
  Breng je kosten in kaart en kijk naar welke diensten of producten in je aanbod het meest winstgevend zijn. Zorg dat je dààr meer van kan verkopen.

 • Het Ikea-effect: ik heb het gemaakt, daarom is het van mij. De waardering van een product gaat naar boven als de consument er zelf iets voor heeft moeten doen, vergeleken met een kant-en-klaar product. Wat kan jij doen in jouw onderneming om het ikea-effect toe te passen?

 • En ten slotte, de klant is koning maar als ondernemer bepaal jij de spelregels.
  Zorg voor je zaak, maar ook voor jezelf.


Thanks for the laughs en voor de reality-check, Kamal.
We hebben er van genoten!