Wat als we kunnen voorkomen dat afval op de grond terecht komt?

Projectdoel

De afgelopen edities werd er door de Stad heel hard ingezet op het verkleinen van de afvalberg. De afvalberg daalde van 130,79 ton in 2016 tot 88,90 ton in 2018. Een daling van maar liefst 32%! Maar het kan nog beter. Een groot deel van de afvalberg is afkomstig van drank- en eetverpakkingen tijdens carnaval. Deze belanden na consumptie vaak op de grond, omdat er geen vuilnisbakken in de buurt zijn of omdat de carnavalist zich niet wil verplaatsen en uit het feest verwijderen om een vuilnisbak op te zoeken. Dat kan beter.

Resultaat

David, Lisa, Martijn, Niel en Jodi werkten aan een creatieve en innovatieve oplossing om de afvalberg verder te verkleinen. Ze kwamen op de proppen met een stembus waarbij feestvierders kunnen stemmen op cafés. Voorafgaand aan carnaval kunnen cafés zich (laten) nomineren om mee te dingen naar de titel van “Het carnaval-café van het jaar”. Tijdens de drie feestavonden is het aan de carnavalisten om hun stem van favoriete carnavalscafé uit te brengen in verschillende stembussen verspreid over de stad. Stemmen is eenvoudig: werp je lege beker of blikje in de “stembus” (aka vuilnisbak) van jouw favoriet. Het café met de meeste bekers wint de titel.

“Door het keuzevak sta ik meer stil bij maatschappelijke problemen. Niet enkel bij wereldproblemen maar ook bij obstakels dichter bij huis. Ik vond het zeer boeiend om na te denken over creatieve oplossingen en denk nu ook meer na over eigen handelingen.”

Projectteam

Team materialisatie

Team zjatlap

Team herbruikbare bekers

Team cafés

Team plasmobiel

No Comments

Post A Comment