Keer terug

Kick-off Broeikas 17-18

Broeikas - Zaak van jongeren

Kick-off Broeikas 17-18

Hoe word ik student-ondernemer van het jaar?

Aalsterse jongeren hebben een hele zomer kunnen broeden op hun ondernemingsideeën. Het team van Broeikas staat klaar om hun ideeën aan te horen en het nieuwe academiejaar af te trappen. Dit jaar worden maandelijks workshops georganiseerd waarbij studenten en jongeren tips en tricks krijgen om hun ondernemingen verder uit te bouwen. Gisteren vond de kick-off plaats in het gloednieuwe Broeikaslokaal op de HoGent Campus Aalst.

Sprekers waren Aalstenaars Marie Van Den Broeck en Audry Vanderstraeten. Marie werd dit jaar verkozen tot student-onderneemster van het jaar bij Unizo en Audry werd tweede, hij is ook oud-student KMO-management HoGent en pas afgestudeerd. Het thema van de kick-off was dan ook niet verrassend “Hoe word ik student-ondernemer van het jaar?”

“We willen immers ook een volgende generatie Aalsterse topondernemers klaarstomen”, zegt Broeikas. “De workshops die de volgende maanden plaatsvinden zijn altijd gebaseerd op de vragen die we vorig jaar kregen van jongeren. Zo hebben we workshops rond het opstellen van een businessmodel, het bepalen van je klantengroep, online marketing en leren ze pitchen van Appiness. Op die manier hebben jongeren aan het eind van de rit een uitgebreid beeld over hoe ze hun onderneming kunnen uitbouwen.”

Broeikas zal in de loop van het jaar nog verschillende andere activiteiten organiseren. Er volgt een ideecafé in het voorjaar en ook de jaarlijkse Ondernemersaward zal weer plaatsvinden in april. Er wordt een netwerk uitgebouwd met ondernemende Aalsterse jongeren.

Dat ondernemerschap leeft bij nieuwe studenten bewijst het hoge aandeel van eerstejaarsstudenten op de inleidende workshop. “Er bestaan zelfs ondernemerswedstrijden”, zeggen Ruben en Rayen, eerstejaarsstudenten Toegepaste Informatica aan de HoGent verbaasd. “We waren eigenlijk naar hier gekomen zonder een duidelijk beeld van wat ondernemen nu inhoudt maar na de sprekers gehoord te hebben, beseffen we dat ook wij mogelijkheden krijgen om te proeven van ondernemerschap. We weten nu dat Broeikas ons hierbij kan helpen.”

Broeikas begeleidt al 17 Aalsterse student-ondernemers en jongeren intensief via een speciaal uitgestippeld traject, al dan niet gekoppeld aan Aalsterse ondernemers/mentoren. Dat ondernemerschap ook in Aalst in de lift zit is al langer duidelijk. Zo zijn er verscheidene starters gevestigd in de Cimorné, wint start-up Appiness internationaal tal van prijzen en zondag 1 oktober wordt de Hopmarkt 50 omgetoverd tot een Startershub. Onder andere student-onderneemster Marie Van den Broeck en de bezielers van Appiness kan je daar aan het werk zien. Wist je trouwens dat Aalst hotspot is tijdens de Open Bedrijvendag en er een fietsroute is uitgestippeld? Zelf ook ondernemerskriebels gekregen? Bij HoGent campus Aalst kan je alvast bij het Centrum voor Ondernemen je ondernemersideeën vleugels geven.