Keer terug

Design Thinking Lab: voorstellen studenten voor een toekomstig Aalst

Hoe maak je van Aalst een stad van de toekomst? Dat was de centrale vraag waarrond het project Broeikas een keuzevak organiseerde op de Hogeschool Gent en Odisee. De resultaten van het keuzevak werden 18 december 2017 voorgesteld in het Nieuw Administratief Centrum in Aalst.

Broeikas trok de straat op om verschillende uitdagingen voor de stad Aalst te verzamelen bij bedrijfsleiders, bewoners en bezoekers. Er werd hen gevraagd om uitdagingen te formuleren waar op gewerkt kon worden om van Aalst een duurzamere, leefbaardere en toekomstgerichte stad te maken. Uit de verzamelde uitdagingen werden 5 cases gekozen die een multidisciplinair studententeam kon uitwerken volgens de design thinking methodologie.

‘Design thinking is een nieuwe vorm van innovatief en probleemoplossend denken waarbij een uitdaging wordt bekeken vanuit verschillende standpunten. Door de verschillende opleidingen en achtergronden van de studenten konden zij hun eigen expertises combineren om zo de uitdaging aan te pakken. Studenten werkten samen met jongeren die reeds op de arbeidsmarkt actief zijn. Maar ook de samenwerking tussen IT-studenten en studenten lager onderwijs vormden opvallende combinaties.’

De studententeams stelden hun oplossingen voor aan een jury van experts op vlak van stedelijke uitdagingen en op vlak van design thinking. De studenten kwamen alvast met enkele verrassende oplossingen.

Wat als het station de leukste hotspot van Aalst is? Voor deze uitdaging ging het team van Sanjay Aerts: “We werkten een concept uit waarbij we van het stationsplein een groen plein maken waar tweewekelijks evenementen plaatsvinden. Zo creërden we een toffe hotspot waar sociale controle mee zorgt voor een aangename buurt. Tot deze inzichten kwamen we mede na gesprekken met buurtbewoners, pendelaars en de lokale politie.” Deze uitdaging won alvast de prijs voor het meest veelbelovende concept. De andere uitdagingen en uitwerkingen kan je bekijken via de Labs waarbij elk team zijn resultaat heeft voorgesteld in een filmpje. Een algemene impressie kan je in volgend filmpje bekijken: https://www.broeikas.be/pitch-design-thinking-impressie-_converted/